Weg met vakantiestress

U kijkt er het hele jaar naar uit. Eindelijk op reis naar dat oogverblindende tropische oord en banjeren over parelwitte stranden. Maar eerst moet u nog uw gigantische to-do-list op uw werk afronden, bergen was doen en uw koffer inpakken. En als u eenmaal op uw bestemming bent, kunt u maar niet tot rust komen. Vakantiestress. Hoe kan dit? En nog belangrijker: wat kunt u er tegen doen?

Voorbereid of last-minute?

We kennen vakantievoorbereiders en last-minute-lovers. De vakantievoorbereider is weken, al dan niet maanden van tevoren al bezig met gezonde eettentjes zoeken, de reisroute uitstippelen en een handige afvink-inpaklijst te maken. Minimaal een week van tevoren staat de koffer al in de kamer en wordt deze gedurende de week compleet en natuurlijk gestructureerd gevuld. Krijgt u hier de kriebels van? Dan bent u waarschijnlijk een last-minute-lover. Het liefst gooit u alles een paar uur voordat u vertrekt in uw koffer of tas en bedenkt daarna pas de route naar uw vakantieoord. Boodschappen? Kunt u daar wel kopen toch. En anders maar niet. Komt allemaal goed. Volgens het AD ervaren mensen die hun koffers laat inpakken minder stress. Vindt u dit lastig? Pak dan uw inpaklijst erbij. Maar begin niet eerder dan een paar dagen van tevoren.

Doe wat de locals doen

Nu u op die prachtige bestemming bent, moet u wel ‘nuttig’ bezig zijn. Want u moet natuurlijk wel wat aan het thuisfront laten zien. Volgens Psychologiemagazine vliegen veel mensen op vakantie van kerk naar museum en weer terug. Gevolg: ontzettend veel stress. Niet handig dus. Helemaal niet als u net aangekomen bent. Gun uzelf om even helemaal te acclimatiseren en bestudeer ondertussen de locals. De gewoontes van de plaatselijke bevolking zijn aangepast aan de omgeving. Zo ontdekt u niet alleen waar de lekkerste lokale eettentjes zijn en dat u tijdens de siësta vooral niet op pad moet om alle bezienswaardigheden van uw lijst af te vinken. Maar geeft u uw lichaam ook tijd om tot rust te komen. Dus veel slapen, drinken, zout eten en een beetje badderen. En het belangrijkste: doe gewoon waar u zin in heeft op vakantie.

Maak plezier en geniet van de kleine dingen

Stel geen onrealistische eisen aan uzelf of uw vakantie. De perfecte vakantie bestaat niet. Misschien valt het eten van dat restaurant wat tegen. Lijkt die prachtige historische locatie in het echt meer op een zielig hoopje stoffige stenen of drijft uw tent weg omdat het al dagenlang hoost. Dat laatste zou iedereen in een pesthumeur gooien. Het gaat erom dat u zich niet teveel laat beïnvloeden door dingen die toch niet zo mooi blijken te zijn als u zich had voorgesteld. Uw bezienswaardigheden-to-do-list niet helemaal afgevinkt? So what. Concentreer op wat wél fijn is en goed gaat. Waar u van geniet en met plezier doet. Ook al is dat lekker dagenlang met een boek op het strand luieren.

Bent u klant bij De Friesland?

Dan krijgt u 10% korting op onze reisverzekering. Meer weten?

Gerelateerde artikelen

Bekijk de inpakchecklist

Goed voorbereid op reis

Bijna op vakantie? Onze inpakchecklist helpt u niks te vergeten en vertelt hoe u kunt besparen.
Bekijk de tips om naar buiten te gaan

Hoe vaak komt u buiten?

Soms is het lastig om regelmatig naar buiten te gaan. 3 handige tips voor meer frisse lucht, bewegen en tot rust komen.
Check of u genoeg hydrateert

Hoeveel water drinkt u?

Water drinken is gezond en zeker op een zomerse dag geen overbodige luxe. Maar hoeveel water drinken is genoeg?