Venkelsalade als lunchtip

Ook al laat het weer ons soms in de steek, onze lunchbox houden we in zomerse sferen. Dat een salade niet altijd traditioneel groenvoer hoeft te zijn, bewijst deze venkelsalade. De frisse, anijsachtige smaak zorgt voor een heuse verrassing tijdens het middaguur, maar doet het ook goed als bijgerecht tijdens een BBQ.

Ingrediënten

  • 1 venkel
  • 1 appel
  • ½ citroen
  • 1 handje rozijnen
  • 50 gram bieslook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2-3 eetlepels yoghurt
  • 1 theelepel mosterd
  • 6 walnoten

Bereiding van de venkelsalade

Was de venkel en houd het eventuele loof apart. Snijd de venkel in hele dunnen plakken. Dit gaat het beste met een scherpe schaaf. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in plakjes. Doe de venkel en appel in een slakom en besprenkel deze met een beetje citroensap. Voeg ook de rozijnen toe.

Knip de bieslook fijn en maak van de olie, yoghurt, mosterd, bieslook en de rest van het citroensap een dressing. Meng de dressing met de salade. Kraak tot slot de walnoten en hak ze in stukjes. Strooi de walnoot samen met het venkelloof over de salade.

Venkel: ook wel een ‘zuiverende groente’ genoemd.

Venkelvoordelen

Venkel wordt ook wel een ‘zuiverende groente’ genoemd. Het is niet alleen antibacterieel, venkel helpt ook slijmoplossend. Door deze groente te eten, die trouwens bommetje vol zit met B1 en B2, kunnen uw witte bloedlichaampjes - de cellen die vechten tegen ziektes en virussen - nóg harder werken. Hierdoor loopt u minder kans op een verkoudheid of griepje.

Daarnaast is venkel goed voor uw spijsvertering, werkt urine-afdrijvend en versnelt het tempo waarmee gifstoffen via de urine uit het lichaam worden afgevoerd, waardoor reinigen optimaal wordt ondersteund. Deze koning van de groentela beweert u ook nog eens slimmer te maken. De kalium stimuleert de hersenen en met name de zuurstoftoevoer naar het bovenste kamertje, waardoor de cellen hun taken optimaal kunnen verrichten.

De smaak van venkel te pakken? Naast rauw in een salade kan roerbakken of koken natuurlijk ook. Zo gaar, in 3-5 minuten. Wanneer u niets wilt verspillen, kunt u het kookwater gebruiken als basis voor een ontspannen kruidenthee. Voeg naar smaak kamille, lindebloesem, lemongrass en een beetje zoethout toe en klaar.

Arbeidsvitaminen

Dit recept komt uit het nieuwe boek van Foodtruck Mama Mascha ‘Arbeidsvitaminen: lekker en gezond aan het werk’. Een kookboek van 160 pagina's boordevol tips en recepten voor eetmomenten op uw werk zoals de gezonde lunch, als er iets te vieren valt en ja, zelfs de borrel.

Gerelateerde artikelen

Het recept voor pompoensoep

Pittige pompoensoep

Pompoenen zijn vrij groot. Handig! Je kunt soep maken voor de avond en heeft meteen genoeg voor de lunch.
Bekijk de recepten

Worteltjestaart & hutspot

De keuken in met die wortel. Om een taart of een stamppot te maken. Of allebei, dat is dubbel zo lekker!
Bekijk onze favoriete smaakwaters

3 smaakwaters

De bekende karaf water op tafel tijdens de BBQ of picknick opleuken? 3 tips met vers fruit en kruiden.
Independer score 8.1 klantwaardering op Independer
8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
607.300 klanten gingen u voor