Van diëten word je alleen maar dikker Waar of niet?

De één kiest voor sapjes, de ander zweert bij shakes en weer een ander eet koolhydraatarm. Iedereen lijkt tegenwoordig op dieet te zijn. Maar werpen die diëten ook daadwerkelijk hun vruchten (of eigenlijk: kilo’s) af? Of word je van al dat lijnen eigenlijk alleen maar dikker? We vroegen het aan drie experts.

1. Alie Lourens is diëtist en leefstijlcoach bij Dieetzorg

‘Het klinkt misschien gek, maar deze stelling is voor een deel waar. Van diëten kun je inderdaad dikker worden. Maar let wel: dat gebeurt alleen wanneer je klakkeloos een schema volgt, kilo's kwijtraakt en daarna weer je oude eetpatroon oppakt. Je lichaam is tijdens het dieet zuiniger geworden en heeft je stofwisseling omlaag gedraaid. Begin je weer met je standaard eetpatroon, dan krijg je het zogenoemde jojo-effect, waarbij je vaak meer kilo’s aankomt dan je bent afgevallen. Diëten is daarom nooit de oplossing voor overgewicht. Wat wél werkt? Een andere leefstijl. Vandaar dat ik als diëtist en leefstijlcoach altijd begin met het in kaart brengen van jouw leefpatroon. Slaap je goed? Beweeg je voldoende? Wat eet je? Zit er regelmaat in je eetpatroon? Zijn er gezondheidsproblemen? Heb je last van stress? Gebruik je medicijnen? Pas dan kun je een dieet op maat maken. En geloof mij: die diëten vind je niet in een boekje.’

2. Janneke Kooistra volgde al heel wat diëten in haar leven

‘Ik ben altijd stevig geweest, als kind al. Mijn eerste dieet volgde ik toen ik een jaar of 25 was. In de jaren erna, heb ik er heel veel geprobeerd. Met kortdurend succes: ik raakte altijd wat kilo’s kwijt, maar die zaten er ook in no time weer aan als ik stopte met het dieet en stiekem weer begon te snoepen. Tijdens mijn laatste dieet at ik vooral fruit. Bij de jaarlijkse controle van de huisarts bleek dat mijn suikers daardoor veel te hoog waren. Op advies van de specialist ben ik doorgestuurd naar de diëtiste. Ik volg nu een koolhydraatarm dieet, het 6x6 dieet, wat erg goed werkt. De kunst blijft uiteraard om het ook op langere termijn vol te houden. Daarvoor moet er een knop om in mijn hoofd. Maar dat gaat me lukken. Ik ben 67 en wil nog volop genieten van het leven. Nu ik al die kilo's kwijt ben, weet ik één ding zeker: ik wil nooit meer zo dik worden.’

Het succes van diëten zit 'm in goede begeleiding. Daar ben ik van overtuigd. De kunst is namelijk om een dieet te vinden dat past bij jouw leven.

3. Dr. Tommy Visscher van Hogeschool Windesheim doet sinds 1996 onderzoek naar obesitas

“Het succes van diëten zit 'm in goede begeleiding. Daar ben ik van overtuigd. De kunst is namelijk om een dieet te vinden dat past bij jouw leven. Een manier van afvallen waarvan je op voorhand weet dat je die je hele leven kunt volhouden. Vaak zie je dat mensen in januari als goed voornemen starten met een dieet of fanatiek gaan sporten. De kans is echter groot dat je in maart met beide bent gestopt én weer op je oude gewicht zit. Kies liever voor gezonde maaltijden en elke avond een halfuurtje wandelen. Ook raad ik aan je omgeving erbij te betrekken. Laat je vrienden weten dat je bezig bent met afvallen. Dan kunnen ze je helpen. Diëten moet je zelf doen, maar je kunt het niet alleen.”

Gerelateerde artikelen

Het recept voor frisse venkelsalade

Frisse venkelsalade met appel

Dat een salade niet traditioneel groenvoer hoeft te zijn, bewijst deze lekkere venkelsalade.
Het recept voor pompoensoep

Pittige pompoensoep

Pompoenen zijn vrij groot. Handig! Je kunt soep maken voor de avond en heeft meteen genoeg voor de lunch.
Bekijk het recept voor de snackrepen

Super snackrepen

Of je nu lekker buiten gaat sporten of picknicken. Dit zelfgemaakte zoethoudertje komt altijd van pas.