3 x smaakwaters op tafel
1. Sinaasappel, gember, zwarte peper en kurkuma in de mix
Voeg aan 1 liter water 3 stukjes sinaasappel, 1/2 theelepel geraspte verse gember, 1/2 theelepel kurkumapoeder of verse geelwortel en tot slot naar behoefte fijn gemalen zwarte peper toe. Even roeren, een paar uurtjes in de koelkast zetten zodat de smaak van het fruit en de kruiden lekker kan intrekken en klaar.
Waterweetje: Gember en kurkuma hebben beiden ontstekingsremmende eigenschappen. De peper stimuleert onder andere de spijsvertering.
2. Limoen, komkommer en munt
Voeg aan 1 liter water 3 schoongeboende limoenen in stukjes (heel fijn of juist lekker grof) en 2 à 3 takken verse munt toe. Halveer een stevige komkommer en schaaf met een mandoline of kaasschaaf mooie dunne linten voor een feestelijk effect. Een paar stukjes watermeloen toevoegen is ook een aanrader. Zet dit frisse drankje twee uur in de koelkast en dek eventueel af met deksel of folie.
Waterweetje: De munt smaakt niet alleen zomers, maar is ook nog eens een uitkomst bij een slechte adem. Vervang dit groene kruid ook eens door basilicum. Heerlijk voor een zomerse dag.
Voor wat meer variatie kun je vers fruit en kruiden toevoegen.
3. Frisse appel met kaneel
Voeg aan 1 liter water een grote frisse appel in schijfjes en naar behoefte 1 à 2 kaneelstokjes toe.
Waterweetje: Het tropische kruid kaneel bevat calcium, maar verder niet veel vitaminen. Niet getreurd, dit wordt dubbel en dwars goedgemaakt door de antibacteriële eigenschappen van kaneel.
Tandbescherming
Tot slot: citroensap en andere citrusvruchten zorgen niet alleen voor meer smaak, maar geven ook een vitamine boost. Let wel op: door het zuurgehalte van de citroen kan het tandglazuur langzaam verdwijnen waarmee je je tanden beschadigt. Voor de veelgebruikers is er een handige oplossing: een (papieren)rietje in het glas. Staat nog exotisch ook.