Regel zelf je pgb

Heb je thuis zorg nodig? En wil je graag zelf bepalen wie jouw zorgverlener wordt? Of wil je dat iemand die je kent jou verzorgt? Dan kun je een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen. Met dit budget regel jij zelf je zorg.
""

Voor wie is een pgb bedoeld?

Als je langer dan een jaar verpleging of verzorging in je eigen omgeving nodig hebt, kun je een pgb aanvragen. De zorg die je ontvangt, moet noodzakelijk zijn. Dat betekent dat je er niet zonder kunt. Of dat je, als je de zorg niet krijgt, in het ziekenhuis terecht komt. Je kunt ook een pgb krijgen als jouw arts heeft ingeschat dat je nog minder dan drie maanden te leven hebt.

Wat zijn de voordelen van een pgb?

Met een pgb kun je zelf je zorg regelen. Je kunt dus zelf bepalen welke zorgorganisatie je inschakelt en kunt er ook voor kiezen om zorg in te kopen bij mensen om je heen. Ook bepaal je zelf hoe jouw zorg wordt geregeld.

Zitten er ook nadelen aan een pgb?

Als je zorg inkoopt met een pgb, sluit je zelf de contracten met je zorgverleners af. Ook houd je zelf de administratie bij en moet je zelf voor vervanging zorgen als je zorgverlener ziek is. Niet iedereen kan dat of vindt die extra taken prettig.

Wie bepaalt of je een pgb krijgt?

Om een pgb te kunnen aanvragen bij je zorgverzekeraar, heb je een indicatie van een hbo-verpleegkundige nodig. De verpleegkundige beoordeelt welke zorg jij nodig hebt, hoeveel tijd er nodig is om die zorg te verlenen en of de zorg uit de basisverzekering wordt vergoed. De zorgverzekeraar besluit vervolgens of je een pgb krijgt. Als je een pgb krijgt, is dat altijd voor een bepaalde periode. De maximale periode is 2 jaar. Heb je daarna nog steeds zorg nodig? Dan kun je opnieuw een pgb aanvragen.

Heeft iedere zorgverzekeraar dezelfde regels voor een pgb?

Iedere zorgverzekeraar heeft een pgb-reglement. Hierin staan alle regels en voorwaarden voor een pgb. Een groot deel van het reglement wordt landelijk bepaald en is daarom bij alle zorgverzekeraars hetzelfde. Een deel van het reglement mag de zorgverzekeraar zelf bepalen. Bijvoorbeeld de wijze van aanvragen en hoe declaraties worden verwerkt.

Meer weten over pgb bij De Friesland?

In onze Zorgwijzer lees je meer over pgb. Je vindt hier ook de brochure “Hoe wordt uw persoonsgebonden budget geregeld” en “Reglement persoonsgebonden budget Verpleging en Verzorging".

Gerelateerde artikelen

Lees het verhaal van Linda en Anneke

Samen weet je meer

Linda en Anneke van GGZ Friesland leggen uit hoe ze familie betrekken bij de zorg voor iemand met psychische problemen.
Lees het verhaal van Peter

Minder naar het ziekenhuis

Meer kwaliteit van leven en minder vaak naar het ziekenhuis. Peter vertelt over het project coaching thuis bij COPD.
Lees het verhaal van Paul

Zorg inkopen is niet saai

Paul Offringa geeft leiding aan het team zorginkopers. Ook zit hij zelf aan tafel met zorgverleners.
Independer score 8.1 klantwaardering op Independer
8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
607.300 klanten gingen u voor