Tips om je te ondersteunen

Op onze vraag om je verhaal over mantelzorg te delen kwamen ruim 110 reacties. Hartelijk bedankt daarvoor. Zeer persoonlijke verhalen en allemaal weer anders. Want mantelzorg is nu eenmaal mensenwerk en al helemaal niet ‘gewoon’. Daarnaast ontvingen we waardevolle tips, die we hier graag delen voor alle mantelzorgers.

Helpen met hart en ziel

Uit jullie verhalen blijkt dat veel mantelzorgers er niet bewust voor kiezen: het overkomt je, omdat je een emotionele band hebt met degene die zorg nodig heeft. De buurvrouw, een oudtante, je vader, dochter of je vrouw. Zoals mevrouw Veenstra-De Jong: “Mijn man is 91 en ik 84 jaar. Zorgen voor de ander, dat doe je gewoon, het komt op je pad. Ik ben ontzettend blij dat ik dit kan doen - dat we nog bij elkaar kunnen zijn! Lekker thuis!”.

Het zijn de kleine dingen die het doen

We kregen ook reacties van mensen die, in eerste instantie zonder een emotionele band, mantelzorg verlenen. Zij maken speciaal tijd vrij om anderen te helpen.

Mevrouw Al-Hajaj schreef: “Ik help de mensen om mij heen dagelijks met het doen van huishoudelijke klusjes zoals schoonmaken en/of boodschappen doen. Maar ook een kopje thee drinken met tijd voor persoonlijke aandacht en een praatje”.

Ik help de mensen om mij heen dagelijks met het doen van huishoudelijke klusjes zoals schoonmaken en/of boodschappen doen

Vindingrijk

Mantelzorgers zijn, naast hun betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel, ook vindingrijk. Dat is vaak wel nodig gelet op de regelmatig grote persoonlijke belasting. Het viel op dat bijna 80% van de mantelzorgers 1 tot 10 uur óf meer dan 40 uur zorg verleent. De gemiddelde zorgperiode ligt tussen 1 en 10 jaar. Hierdoor hebben mantelzorgers een grotere kans overbelast te raken. Toch zijn er oplossingen die goed werken zoals studenten die boodschappen doen, (schoon)ouders laten verhuizen zodat ze dichterbij wonen en instanties benaderen voor hulp.

Mogelijkheden voor mantelzorgondersteuning

  • De ZorgBuurtSuper is zo’n organisatie. Zij brengt je onder meer met mensen in contact die je ondersteunen bij je mantelzorg.
  • De website wehelpen brengt ‘hulpzoekers’ en ‘hulpbieders’ bij elkaar, zodat bijvoorbeeld iemand een keer je boodschappen haalt.
  • Het Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning bied je (preventieve) hulp.

Mantelzorglijn De Friesland

Je kunt ook contact opnemen met onze Mantelzorglijn via telefoonnummer (058) 291 31 24. Wij helpen je graag wegwijs te worden in alle instanties en informatie. Je kunt voor hulp bij hen terecht, bijvoorbeeld als je thuiszorg wilt regelen of bij het aanvragen van subsidie bij je gemeente. 

Bekijk het overzicht van verschillende opties voor ondersteuning

Gerelateerde artikelen

Lees het verhaal van Bea

De Mantelzorglijn

Hoe kan de Mantelzorglijn u helpen? Bea de Jong vertelt meer over haar werk bij de Mantelzorglijn.
Wat doet de mantelzorgmakelaar?

De mantelzorgmakelaar

Als mantelzorger verloren in de wirwar van informatie? Dan biedt de mantelzorgmakelaar uitkomst.
 Bekijk de verlofregelingen

Mantelzorg en verlof

Ben je een werkende mantelzorger? We geven uitleg over de verschillende verlofregelingen.
Independer score 8.1 klantwaardering op Independer
8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
607.300 klanten gingen u voor