Mantelzorg en werk 

Fulltime werken én voor iemand zorgen is een zware combinatie. De helft van de mantelzorgers heeft er mee te maken. Het is dan ook geen verrassing dat werkende mantelzorgers sneller overbelast raken.
Overbelasting kan voorkomen worden door goed naar jezelf te luisteren en tijdig hulp te vragen. Dat is vaak lastig, je bent over het algemeen meer bezig met degene voor wie je zorgt dan met jezelf. Een op de drie mantelzorgers vraagt dan ook geen hulp wanneer dit nodig is. Om je alvast te helpen, zetten wij enkele tips op een rij om werk en mantelzorg makkelijker te kunnen combineren.

Maak het bespreekbaar

Om overbelasting te voorkomen is het belangrijk dat je werkgever op de hoogte is van de mantelzorgtaak die je hebt. Zo kan hij er rekening mee houden wanneer het voor jou te druk wordt. Tot nu toe stelt bijna de helft van de mantelzorgers hun leidinggevende niet op de hoogte. Omdat er geen aanleiding voor is, of omdat ze verwachten dat de leidinggevende er niet open voor staat.

Zonde, want driekwart van hen die het wel vertellen, geven aan dat ze van de leidinggevende hiervoor veel begrip ontvangen. Hoog tijd dus om je werkgever te informeren.

Een op de drie mantelzorgers vraagt geen hulp, ook niet wanneer dat wel nodig is.

Maak afspraken

Veel werkende mantelzorgers kunnen hun werktijden moeilijk combineren met mantelzorg. Zij wringen zich in allerlei bochten om toch zorg te kunnen blijven leveren. Zo vraagt drie op de tien regelmatig vrij en is één op de tien zelfs minder gaan werken of gestopt met werken. Dit is zowel voor jou als je leidinggevende niet fijn. Daarom is het verstandig samen met je leidinggevende afspraken te maken over hoe je jouw werk en mantelzorg kunt combineren. Een op de zeven mantelzorgers doet dit al en is daar zeer positief over! Voorbeelden hiervan zijn afspraken over flexibele werktijden, meer inspraak in de planning of extra verlofuren. Het tijdig maken van deze afspraken met je leidinggevende kan overbelasting voorkomen.

Schakel tijdig hulp in

Ook wanneer je afspraken maakt, kan het zijn dat het allemaal te veel wordt. Dat is begrijpelijk. Belangrijk is om dan tijdig aan de bel te trekken. Bij de mensen om je heen en op je werk. Je kunt dan samen kijken hoe je ondersteund kan worden. Ook wij kunnen hierover met je meedenken. Hiervoor kun je terecht bij de Mantelzorglijn op (058) 291 31 24

Gerelateerde artikelen

Lees het verhaal van Bea

De Mantelzorglijn

Hoe kan de Mantelzorglijn u helpen? Bea de Jong vertelt meer over haar werk bij de Mantelzorglijn.
Wat doet de mantelzorgmakelaar?

De mantelzorgmakelaar

Als mantelzorger verloren in de wirwar van informatie? Dan biedt de mantelzorgmakelaar uitkomst.
Tips voor mantelzorg en werk

Mantelzorg en werk

Fulltime werken én voor iemand zorgen is zwaar. We geven 3 tips om werk en mantelzorg makkelijker te combineren.
Independer score 8.1 klantwaardering op Independer
8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
607.300 klanten gingen u voor