Wegwijzer in de wirwar van informatie

Als mantelzorger ben je naast de zorg die je verleent vaak druk met allerhande regeltaken. Voel je je als mantelzorger verloren in de wirwar van informatie? Loop je vast op regelgeving en struikel je over de kleine lettertjes? Dan biedt de mantelzorgmakelaar uitkomst.

Wat doet een mantelzorgmakelaar?

Een mantelzorgmakelaar is iemand die tijdrovende zaken overneemt van mantelzorgers, zodat je minder wordt belast. De mantelzorg- makelaar is thuis in de zorgwereld en heeft kennis van wet- en regelgeving. Zij biedt professionele ondersteuning zodat de mantelzorger zich kan focussen op de zorg. En zich dus niet hoeft bezig te houden met het invullen van formulieren, contacten leggen met verschillende instanties of het zoeken naar de juiste contactpersoon. Een mantelzorgmakelaar kan ook bemiddelen en informeren bij een werkgever. Denk hierbij aan het aanpassen van werktijden of de mogelijkheden van zorgverlof.

Hoe werkt het?

Tijdens het eerste gesprek worden de taken van de mantelzorger in kaart gebracht. Vervolgens wordt gekeken op welke gebieden de mantelzorger kan worden ontlast en welke regeltaken de mantelzorgmakelaar kan overnemen. Zoals het uitzoeken van speciaal onderwijs voor een kind met een verstandelijke handicap. Of de aanvraagprocedure voor een woningaanpassing. Een mantelzorgmakelaar vinden bij jou in de buurt? Neem dan rechtstreeks contact op met onze Mantelzorglijn.

Een mantelzorgmakelaar is iemand die tijdrovende zaken overneemt van mantelzorgers, zodat je minder wordt belast.

Aan de andere kant zie je dat twee keer zoveel mensen ineens een ander probleem hebben en dat is dat ze thuis slecht aan het werk kunnen komen. Ze kunnen de concentratie en focus niet vinden. Gek genoeg heb je daarvoor namelijk sociale druk en stress nodig. We gebruiken ons stresstalent dus niet om echt scherp en geconcentreerd te zijn en we hebben geen lummelmomenten meer om tot rust te komen. Het gevolg is dat er slechter gepresteerd wordt en tot overmaat van ramp gaan mensen ook nog eens slechter in hun vel zitten. We ervaren nu dus wel de nadelen van stress en niet de voordelen ervan!

Vergoeding mantelzorgmakelaar

Vaak wordt het ritme van de dag al gauw bepaald door mantelzorgtaken. Zo kunnen mantelzorgers op den duur overbelast raken en soms zelf ziek worden. Dat willen we voorkomen. Daarom bieden wij een vergoeding voor de mantelzorgmakelaar. Lees meer over de vergoeding mantelzorgmakelaar.

Belangrijk om te weten is dat er pas recht is op vergoeding van een mantelzorgmakelaar nadat je contact hebt opgenomen met onze Mantelzorglijn via telefoonnummer (058) 291 31 24. Zij bekijken samen met jou of je bent aangewezen op ondersteuning van een mantelzorgmakelaar of helpen je eventueel met het zoeken naar een andere vorm van hulp.

Vergoeding preventieve cursussen voor de mantelzorger

We vergoeden vanuit onze aanvullende verzekeringen de praktische cursussen ‘Ziekenverzorging thuis’, waarin lichamelijke verzorging centraal staat, en ‘Zorg de baas’, waarin je leert om zélf in balans te blijven. Meer weten? Bekijk dan onze vergoeding voor cursussen

Hoe werkt VR mindset training dan precies?

Zodra je de VR-wereld in stapt, begint de training. Je staat op een tropisch eiland en je krijgt allerlei leuke, uitdagende, maar ook frustrerende opdrachten. Soms moet je wespen van je af zien te houden door stress bij jezelf op te wekken, soms raak je de weg kwijt en moet je toch doorzetten. In een andere situatie moet je juist kalm zien te blijven terwijl je aan een touw over een afgrond klimt. Steeds moet je ritmes maken tussen stress en ontspanning. Omdat je real-time feedback krijgt, je kunt letterlijk elke seconde zien hoe je stress-systeem reageert, word je handiger en handiger. Maar de game is slim. Als jij handiger wordt, worden de uitdagingen ook groter. En omdat we precies meten hoe jouw individuele stress-reacties zijn, kunnen we de eisen waaraan je moet voldoen ook precies aanpassen aan wat je al kan. Hoe handiger je bent, hoe moeilijker de opdrachten worden. Een van onze Stressjam-trainers is zelfs zo handig geworden, dat hij de eerste was in 30 jaar die een leugendetector van de professor psychologie aan de Universiteit van Groningen voor de gek wist te houden. Die leugendetector werkt namelijk ook met stressmetingen.

Het kost tijd om jezelf en je eigen stressreacties echt vaardig te leren besturen. Maar de effecten zijn erg veelbelovend.

En wat is uiteindelijk het effect daarvan in je dagelijkse leven?

Er lopen ondertussen allerlei wetenschappelijke onderzoeken en we hebben honderden en honderden mensen getest. Soms mensen met allerlei stressgerelateerde klachten, maar ook werknemers zonder klachten en zelfs topsporters. Wat we zien is dat eigenlijk iedereen in het begin onhandig is en dat het leertempo enorm verschilt. Het kost tijd om jezelf en je eigen stressreacties echt vaardig te leren besturen. Maar de effecten zijn erg veelbelovend. Na 5 sessies van een uur, zien we dat mensen echt al veel handiger zijn geworden en als ze langer trainen, worden ze steeds handiger en handiger. Natuurlijk hebben we ook naar een klinisch relevante maat gekeken, een test die wat zegt over het gezondheidseffect. Volgens een reeks van onderzoeken die vooral op de universiteiten van Harvard en Stanford zijn gedaan, is onze stress-mindset van groot belang als je wilt meten wat stress doet met je gezondheid. De onderzoekers hebben een test ontwikkeld, de SMM, en op die test scoren onze VR-spelers na 5 uur spelen veel en veel hoger. Dat betekent dat VR mindset training een groot effect heeft op de gezondheid.

Gerelateerde artikelen

Lees het verhaal van Bea

De Mantelzorglijn

Hoe kan de Mantelzorglijn u helpen? Bea de Jong vertelt meer over haar werk bij de Mantelzorglijn.
 Bekijk de verlofregelingen

Mantelzorg en verlof

Ben je een werkende mantelzorger? We geven uitleg over de verschillende verlofregelingen.
Tips voor mantelzorg en werk

Mantelzorg en werk

Fulltime werken én voor iemand zorgen is zwaar. We geven 3 tips om werk en mantelzorg makkelijker te combineren.
Independer score 8.1 klantwaardering op Independer
8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
607.300 klanten gingen u voor