Longarts Henk Los

Stoppen met roken? Soms makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom 3 inspirerende verhalen over stoppen met roken: succesvol stopper Durk Stoker, dit-jaar-gaat-het-mij-wel-lukken-stopper Karin Visser en longarts Henk Los.

Henk Los

Zijn wachtkamer zou nog maar voor de helft vol zitten als iedereen stopt met roken. Maar longarts Henk in Nij Smellinghe is graag de dokter die zijn werk overbodig maakt. Overtuigd van de goede zaak wil hij iedereen stimuleren om te stoppen. “Er is zoveel gezondheidswinst te behalen.”

“Door roken gaan je longen gewoonweg kapot. Vooral op CT-scans van rokende longpatiënten is dat goed te zien. Je ziet hun longen verpieteren: ze doen het steeds minder. En wat eenmaal stuk is, herstelt nooit meer.”

Wat doet het met ons lijf

“Bij iedere sigaret die u rookt, tasten schadelijke stoffen uw luchtpijp en uw longen aan. Uiteindelijk zorgen ze in uw luchtwegen en diep in de longen voor veranderingen, waardoor u chronische luchtweginfecties kunt krijgen, maar ook bronchitis, COPD, longemfyseem, hart- en vaatziekten en last but not least longkanker. Roken is ook nog eens slecht voor uw conditie. Uw kwaliteit van leven holt achteruit.”

Doorbreek de gewoonte

“Als iemand wil stoppen vraag ik altijd: op welk moment van de dag neemt u nou die eerste sigaret? Vaak is dat al vijf minuten na het opstaan. Het helpt enorm om zo’n gewoonte te doorbreken. ‘Heeft u een hond’, vraag ik. ‘Weet u wat u doet? U gaat eerst ontbijten en daarna met de hond naar buiten. U zult zien, uw behoefte aan een sigaret is dan veel minder.’ Of als u altijd na het avondeten rookt: ga wandelen of iets doen. Uw gedrag veranderen helpt bij het stoppen!”

Hoe eerder u stopt met roken, hoe meer vitaal longweefsel u spaart en hoe beter de longfunctie is als u ouder wordt.

Zoek hulp 

“Een enkeling lukt het in zijn eentje om te stoppen met roken. De meesten niet, het is tenslotte een verslaving. Zoek dus hulp. Ga naar uw huisarts: veel huisartsenpraktijken bieden stophulp en anders kunnen ze u doorverwijzen. Bijvoorbeeld naar een stoppen-met- rokenpoli.”

Longweefsel sparen

“Veel van mijn patiënten die zijn gestopt, zeggen dat ze verbetering ervaren. Hoe eerder u stopt met roken, hoe meer vitaal longweefsel u spaart en hoe beter de longfunctie is als u ouder wordt.”

Gezonde levensjaren te winnen

“Hoe eerder u stopt met roken, hoe groter het effect is dat u mag verwachten. Mensen die hun leven lang roken, leveren tussen de 7 en 10 levensjaren in. Stop u voor uw 30e of 40e, dan heeft u soms al een winst van 5 tot 6 jaar. Vaak zijn dat gezonde levensjaren. Als u niet rookt, bent u fitter en is door de bank genomen uw kwaliteit van leven beter.”

Meer weten over stoppen met roken? Ga naar onze website voor meer informatie over de vergoedingen bij stoppen met roken.

Gerelateerde artikelen

Lees het verhaal van Durk

Stoppen met roken met Durk

Na 40 jaar roken is Durk gestopt met roken. Hij voelt zich fitter, heeft meer lucht en meer rust.
Lees het verhaal van Karin

Stoppen met roken met Karin

Karin gaat stoppen met roken in oktober. Een hele uitdaging voor deze gezelligheidsroker.
Bekijk de documentaire Hartveilig

Documentaire Hartveilig

De documentaire Hartveilig vertelt het verhaal van Herman, geliefde Gerda en burgerhulpverlener Lykele.
Independer score 8.1 klantwaardering op Independer
8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
607.300 klanten gingen u voor