Jong gesport is oud gedaan

Te weinig bewegen is een belangrijke oorzaak van toenemend overgewicht onder kinderen. Met het project Sport op basisscholen leren we kinderen hoe belangrijk het is om goed voor hun lijf te zorgen en laten we ze zien hóe je dat kunt doen.

Als kinderen beter leren bewegen, krijgen ze meer plezier in sport én meer zelfvertrouwen. Ze komen in een positieve flow en gaan dan vanzelf nog meer bewegen. En onderzoek laat zien: wie als kind veel sport, doet dat vaak ook als volwassene. Belangrijk dus om op jonge leeftijd een gezonde basis te leggen. Die basis leggen we met Sport op Basisscholen.

Beweegklimaat verbeteren

Hoe we dat doen? Door – met een moeilijk woord – het beweegklimaat op scholen en in wijken te verbeteren. We bieden basisscholen methodes aan voor bewegingsonderwijs, schrijven jaarprogramma’s en bieden zelf lessen aan. Ook brengen we sportverenigingen en scholen met elkaar in contact.

Vervolgens verzorgen sportverenigingen clinics tijdens de gymles, bieden ze naschoolse sportactiviteiten aan en organiseren ze sporttoernooien voor schoolkinderen. Dankzij het project maken kinderen kennis met de meest uiteenlopende sporten. Van kaatsen tot schaatsen en van rugby tot judo. Alles komt aan bod. Zo komen kinderen erachter welke sporten ze kunnen en vooral willen doen.

En het werkt! Bewegingsonderwijs in Friesland is naar een hoger niveau getild en kinderen zijn zichtbaar vaardiger dan hun leeftijdsgenoten acht jaar geleden. In de gemeente Heerenveen bijvoorbeeld zien ze dat steeds meer kinderen lid worden van een sportvereniging en in het bezit zijn van een zwemdiploma. Voor mij een bevestiging dat we op de goede weg zitten. Kinderen komen massaal in beweging. Ze rennen, duiken en springen een gezonde toekomst tegemoet!”

Kinderen komen massaal in beweging. Ze rennen, duiken en springen een gezonde toekomst tegemoet!

Over columnist Menco

Menco van der Weg is buurtsport coach op basisscholen in Friesland. Sinds 2010 draagt hij in de gemeente Heerenveen bij aan het project Scoren voor Gezondheid Heerenveen.

De afgelopen jaren leverde de Friesland Zorgverzekeraar een belangrijke bijdrage aan het structureel verbeteren van de kwaliteit van bewegingsonderwijs op basisscholen in Friesland. Het project 'Sport op Basisscholen' is opgezet in samenwerking met Sport Fryslân. Inmiddels zijn al 57 bevoegde vakleerkrachten en beweegprofessionals (buurtsportcoaches) actief op basisscholen binnen onze provincie.

Gerelateerde artikelen

Check of je genoeg hydrateert

Hoeveel water drink jij?

Water drinken is gezond en zeker op een zomerse dag geen overbodige luxe. Maar hoeveel water drinken is genoeg?
Het verhaal van meneer Habraken

De generatietuin

De generatietuin van meneer Habraken zorgt voor verbinding tussen jong en oud. Iedereen mag ervan genieten.
Bekijk de tips om naar buiten te gaan

Hoe vaak kom jij buiten?

Soms is het lastig om regelmatig naar buiten te gaan. 3 handige tips voor meer frisse lucht, bewegen en tot rust komen.
No media selected. (Use component properties to specify media link)
Independer score 8.1 klantwaardering op Independer
8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
607.300 klanten gingen u voor