Italiaanse bruschetta
De echte bruschetta’s krijg je door met knoflook nog over het warme broodje te wrijven. Met deze wonderlijke hapjes maak je van de (werk)borrel een feestje. Si! Trakteer gezellig de hele afdeling: gedeelde knoflook-smart is halve smart.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 stokbrood of ander lekker brood
- 4 tot 6 eetlepels olijfolie
- grof zeezout
- peper
- 1 teentje knoflook
Tomatentopping
- 4 tomaten
- handje verse basilicum
- 1 bol mozzarella
- 1 eetlepel olijfolie
- ½ eetlepel balsamicoazijn
Paprikatopping
- 1 paprika
- 50 gram geitenkaas
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- 1 eetlepel olijfolie
- ½ eetlepel balsamicoazijn
Bereiding
Snijd het stokbrood in plakken van ongeveer 2 cm dik. Doe een laag olie met wat grof zeezout in een platte schaal en drenk het brood aan beide kanten in de olie. Bak de broodjes in een grillpan of koekenpan aan beide kanten ongeveer 1 minuut. Ze zijn goed als ze knapperig zijn van buiten en nog een beetje zacht van binnen. Snijd de knoflookteen door de helft en wrijf met het snijvlak over de nog warme broodjes. Laat het even afkoelen en ga ondertussen aan de slag met de toppings.
Snijd de tomaten in blokjes en verwijder de zaadjes. De zaadjes zijn waterig en verpesten de smaak van de dressing. Zonde. Snijd de mozzarella in kleine stukjes en meng deze met de tomaten en een klein scheutje lekkere olie en azijn. Breng op smaak met zout en peper. Beleg de broodjes en garneer ze met wat blaadjes basilicum. Snijd de paprika en geitenkaas in blokjes. Meng de paprika en geitenkaas door elkaar met een scheutje lekkere olie en azijn. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met wat gedroogde Italiaanse kruiden. Jouw gezond zomers recept is klaar, smullen maar!
Of je directe omgeving blij wordt van knoflook weten we niet – gezien de niet zo aantrekkelijke adem - maar wél dat knoflook goed is voor je lijf.
Mag het een teentje meer zijn?
Of je directe omgeving blij wordt van (extra) knoflook door het eten weten we niet – gezien de niet zo aantrekkelijke adem - maar wél dat knoflook goed is voor je lijf. Ook op reis. Een paar voordelen op een rij:
- Knoflook brengt niet alleen smaak aan je eten, maar kan je immuunsysteem een serieuze boost geven. Ben je in het buitenland op vakantie en heb je een niet al te sterke maag als het gaat om ‘vreemd’ voedsel? Door de antibacteriële werking kan knoflook schadelijke bacteriën in de darmen vernietigen. Zo ben je beter bestand tegen een voedselvergiftiging die bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door Salmonella. Toch een voedselvergiftiging opgelopen in het buitenland? Zorg dan dat je onnodige kosten voorkomt met een goede reisverzekering.
- Knoflook is een sterke virusremmer als het gaat om een zomergriepje. De beste werking: eet knoflook rauw. Als je het durft.
- EHBO momentje, maar niets in (vakantie)huis? Knoflook doet het ook goed bij het ontsmetten van wonden.
Arbeidsvitaminen
Dit recept komt uit het nieuwe boek van Foodtruck Mama Mascha ‘Arbeidsvitaminen: lekker en gezond aan het werk’. Een kookboek van 160 pagina's boordevol tips en recepten voor eetmomenten op je werk zoals de gezonde lunch, als er iets te vieren valt en ja, zelfs de borrel.