Hoe richt je een goede thuiswerkplek in?

Het belang van een goede werkplek wordt vaak onderschat bij thuiswerken. Een verkeerd ingestelde werkplek kan zorgen voor rug-, nek- en armklachten. Health2Work vindt het belangrijk dat je op een ergonomisch verantwoorde manier thuis kunt werken. Voorkomen is beter dan genezen. Met deze tips zorg je voor een goede thuiswerkplek:

Bureaustoel en bureau

Veel mensen hebben de neiging om aan de keukentafel te gaan zitten, terwijl ze wel beschikken over een bureau. Zorg dan dat je echt de goede werkplek kiest, ook al is het voor korte tijd. Een keukentafel heeft een vaste hoogte en vaak een dik blad, waardoor je niet ontspannen kunt werken en met opgetrokken schouders werkt. Een keukenstoel is niet in hoogte instelbaar en is niet gemaakt om langdurig op te werken.

Daarbij is de zithoogte van een keukenstoel te laag en blijven de schouders continu opgetrokken. Als je de beschikking hebt over een bureau en bureaustoel, zorg dat je deze gebruikt. Plaats een bureau haaks op het venster, zo heb je geen last van tegenlicht of licht in je scherm. Als je op een eetkamerstoel zit, dan zit je vaak te laag ten opzichte van de tafel waardoor je met opgetrokken schouders werkt. Een in hoogte verstelbare stoel maakt het mogelijk je positie ten opzichte van de tafel te variëren.

Om de juiste hoogte van het bureau te bepalen, begin je eerst met het instellen van je bureaustoel.

De correcte hoogte van het bureau

Om de juiste hoogte van het bureau te bepalen, begin je eerst met het instellen van je bureaustoel. Zorg dat de zithoogte zo is ingesteld dat als je zit de voeten plat op de grond staan. Het is belangrijk dat de stoel de bovenbenen volledig ondersteunen. De armleggers stel je zo in dat je onderarmen net steunen op de armleggers en je schouders ontspannen zijn. Als je dit hebt ingesteld, kun je de hoogte van het bureau gelijk zetten aan de hoogte van de armleggers als je op de stoel zit! Heeft je bureau een vaste hoogte dan kun je de afstand tussen de voeten en de grond opvangen met een voetenbankje of een andere verhoging.

Laptop of los beeldscherm

Lang werken op een laptop is belastend voor je nek, schouders en armen. Als je thuis een los beeldscherm hebt, sluit deze dan aan op de laptop. Maak daarbij gebruik van een los toetsenbord en muis. Dit heeft een zeer positieve invloed op de werkhouding. Als je met een laptop werkt zonder extern beeldscherm adviseren wij om gebruikt te maken van een laptopstandaard, los toetsenbord en muis. Hiermee creëer je een gezonde werkplek!

Gerelateerde artikelen

Lees het verhaal van Bea

De Mantelzorglijn

Hoe kan de Mantelzorglijn u helpen? Bea de Jong vertelt meer over haar werk bij de Mantelzorglijn.
 Bekijk de verlofregelingen

Mantelzorg en verlof

Ben je een werkende mantelzorger? We geven uitleg over de verschillende verlofregelingen.
Tips voor mantelzorg en werk

Mantelzorg en werk

Fulltime werken én voor iemand zorgen is zwaar. We geven 3 tips om werk en mantelzorg makkelijker te combineren.
Independer score 8.1 klantwaardering op Independer
8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
607.300 klanten gingen u voor