Hoeveel water moet je nu ├ęcht drinken?

Water drinken is gezond en zeker op een zomerse dag geen overbodige luxe. Dat weten we allemaal. Maar hoeveel water drinken is genoeg en hoe zit dat op reis? Wij zetten het voor je op een rij.

Tankmoment

Water drinken hebben we allereerst nodig voor een goede vochtbalans. De richtlijn van 1,5 tot 2 liter per dag geeft ons ook meer energie, vermindert hoofdpijn, voert fijn de gifstoffen uit het lichaam en zorgt voor een goede huidconditie. Voordat je je vastklampt aan die bekende 8 glazen per dag: de benodigde hoeveelheid verschilt per persoon.

Doe de check

Naast water zijn thee, koffie, melk en sapjes ook opties om de vochtbalans op peil te houden. Je gewenste drinkgedrag is afhankelijk van tal van factoren, zoals leeftijd, gewicht, of je veel sport, je eetpatroon en de temperatuur buiten.

Maar hoeveel water drinken is genoeg en hoe zit dat op reis? Wij zetten het voor je op een rij.

Als je op een dag fanatiek sport heb je uiteraard meer water nodig, omdat je veel vocht verliest. Feit: wat je verliest moet je weer aanvullen. Wanneer je weinig beweegt en in koele ruimtes verkeert heb je minder nodig. Daarbij kunnen zwangere vrouwen ook meer slokken gebruiken en als er borstvoeding wordt gegeven is 2 tot 2,5 liter per dag aan te bevelen.

Wanneer je veel zout en eiwitten eet, is de kraan regelmatig opendraaien ook een goed idee. Inkoppertje: alcohol heeft een vochtuitdrijvend effect, dus hou hier rekening mee. Heb je op reis iets verkeerds gegeten met veel toiletbezoekjes als gevolg? Goed bijtanken! Hoe kun je checken of je genoeg hydrateert? Er zijn twee belangrijke drink checkmomenten:

  1. Drinken vóór de dorst 
    Als we op een drukke werkdag, op het strand of tijdens het tuinieren een droge mond krijgen, geeft ons brein een seintje en drinken we vlug een glas water. Ai! Eigenlijk is het dan al te laat, want als je dorst hebt, ben je al 1 à 2 procent uitgedroogd. Het klinkt misschien gek en we beseffen het ons vaak niet, maar het is dus een feit dat we altijd een beetje uitgedroogd zijn. Juist in de zomer geldt daarom het waterdrink-motto: geen dorst, tóch drinken.  Zo verlaag je ook de kans op nierstenen en een urineweginfectie.
  2. Plaspauze 
    Is de kleur van je urine donker? Dan houdt je lichaam water vast, waardoor uitdroging op de loer ligt. Je drinkt dan dus te weinig. Een licht kleurtje is dus beter.

Gerelateerde artikelen

3 smaakwaters

De bekende karaf water op tafel tijdens de BBQ of picknick opleuken? 3 tips met vers fruit en kruiden.

Frisse venkelsalade met appel

Dat een salade niet traditioneel groenvoer hoeft te zijn, bewijst deze lekkere venkelsalade.

Pittige pompoensoep

Pompoenen zijn vrij groot. Handig! Je kunt soep maken voor de avond en heeft meteen genoeg voor de lunch.
8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
540.400 klanten gingen u voor