De generatietuin van meneer Habraken

Meneer Habraken is een van de grondleggers van de generatietuin in het Brabantse Liempde. Een tuin waarin mensen van alle leeftijden elkaar kunnen ontmoeten. In de maatschappij leven mensen vaak langs elkaar heen. De tuin zorgt juist voor verbinding tussen jong en oud, vitaal en kwetsbaar én brengt ze met elkaar in contact. Een sociaal project met meerdere doelen: daar willen we meer van weten.

Een generatietuin. Hoe kwam je op het idee? 

“De bevolking vergrijst in rap tempo. Ik wilde iets doen voor de toekomstige generatie senioren, waar ik zelf ook toebehoor. Het is zo belangrijk dat ouderen blijven bewegen, dat wordt vaak vergeten. Daarom ben ik zelf in actie gekomen en heb ik - het is een hele mond vol - de stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid opgericht.

Via de gemeente kregen we een stuk grond. Het is bijna te mooi om waar te zijn: de tuin is omgeven door seniorenwoningen, een basisschool, een woonzorgcentrum voor dementerende ouderen en gezinsvervangende woningen voor mensen met een verstandelijke beperking. De generatietuin is van ons allemaal, altijd toegankelijk én rollator- en rolstoelproof. Iedereen mag er van genieten, vandaar de naam: Onzen Hof.”

Door het werken in de tuin ben ik veel in beweging. Ik kan het natuurlijk niet meten, maar het voelt als een weldaad voor mezelf.

Hoe ziet een generatietuindag er voor jou uit?

Altijd anders, dat is het leuke. Ik zit in het onderhoudsgroepje. Iedere maandagochtend werken we met drie à vier man in de tuin vol bloemen, bomen en groente. Iedereen werkt op vrijwillige basis. Op zo’n dag ontmoet ik vaak weer nieuwe mensen. Laatst nog een onderwijzeres. Ze gaf twee Syrische vluchtelingkinderen les in de tuin. Er is een apart stukje grond waar de leerlingen zelf kunnen zaaien zodat ze het groeiproces kunnen volgen. Een pracht van een leerplek en een hele belevenis: een boontje laten groeien om die later zelf op te eten. Het belang bijbrengen van bijen en andere interessante insecten. Ik vind het mooi om te zien dat de kinderen meer begrip voor de natuur krijgen. Dat is belangrijk voor hun ontwikkeling. Als dit bewustzijn van jongs af aan wordt bijgebracht, is de kans groter dat ze later ook bewustere keuzes maken. Daar geloof ik in.

Moet iedereen die meedoet al groene vingers hebben?

Dat is toch wel handig. Je moet verstand hebben van planten. Heb je dat niet? Dan bieden we goede begeleiding. Dat kost soms veel tijd en energie, maar dat doen we graag. Zo is er een jongen met een ‘rugzakje’. Hij is één van onze vaste helpers en heeft als taak de paden te vegen en vrij te houden van bladeren. Onderscheid tussen planten en onkruid kent hij niet, dus dit is voor hem een ideale taak. Voor hem voelt het als er echt bij horen.

Je bent lekker veel buiten. Kun je dat ook merken aan je gezondheid?

Door het werken in de tuin ben ik veel in beweging. Ik kan het natuurlijk niet meten, maar het voelt als een weldaad voor mezelf. Het werkt goed tegen het bestrijden van stress en het geeft mij zoveel voldoening. De vele bezoekers en complimenten die we dagelijks krijgen, geven ook een boost. Daar word ik blij van. Ik ervaar het werk dan ook niet als belastend, maar eerder als een zinvolle vrijetijdsbesteding. Niet alleen fysiek, maar ook voor mijn sociale gezondheid is de tuin van grote waarde.

Sociale gezondheid, heb je daar een voorbeeld van?

Onze ontmoetingsplek kan bestaan omdat alle instellingen er omheen de handen ineen slaan om alles voor elkaar te krijgen. Samen. Vlakbij de tuin is een woonzorgcentrum gevestigd waar dementerende ouderen wonen. Ook het woonzorgcentrum heeft de generatietuin omarmd en ziet het belang.  Familieleden die op bezoek gaan bij hun dementerende vader of oma kunnen samen een rondje door de tuin wandelen. Dit is niet alleen fijn voor de patiënt, maar ook voor de bezoeker. Immers, vaak herkent de patiënt de bezoeker niet meer. Door al het moois van de tuin worden de zintuigen geprikkeld en kan iedereen toch op zijn eigen manier genieten. Dat is fijner – voor patiënt en bezoeker- dan doelloos aan een tafel zitten met elkaar. Ik ben er trots op dat door dit plezier de dementerenden vaker bezoek krijgen. De kracht van de natuur.

Wat wil je meegeven aan de mensen die ook een (groen) idee hebben, maar nog nét dat laatste zetje nodig hebben?

Begin lokaal en wees op die manier een inspirator. Betrek de mensen in de directe omgeving van het project. Het doel is tenslotte om hun eigen woonomgeving te verbeteren. Door de betrokkenheid en interesse van de omgeving groeien kleine initiatieven steeds groter. Het belang van natuurbeleving wordt ook in de zorg steeds meer erkend. Probeer het!

Gerelateerde artikelen

Bekijk de tips om naar buiten te gaan

Hoe vaak kom jij buiten?

Soms is het lastig om regelmatig naar buiten te gaan. 3 handige tips voor meer frisse lucht, bewegen en tot rust komen.
Lees meer over deze sportlessen

Meer Bewegen voor Ouderen

Mevrouw Bootsma-Dijkstra is zo vlug als water en met 77 jaar 1 van de oudste juffen. Haar les? Meer Bewegen voor Ouderen.
Check of je genoeg hydrateert

Hoeveel water drink jij?

Water drinken is gezond en zeker op een zomerse dag geen overbodige luxe. Maar hoeveel water drinken is genoeg?
Independer score 8.1 klantwaardering op Independer
8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
607.300 klanten gingen u voor