Durk Stoker is gestopt met roken

Stoptober. 3 verhalen over stoppen met roken in oktober: succesvol stopper Durk Stoker, dit-jaar-gaat-het-mij-wel-lukken-stopper Karin Visser en longarts Henk Los.

Durk Stoker

Het niet meer roken heeft Durk veel gezondheidswinst opgeleverd. Hij voelt zich fitter en heeft meer lucht. Het zingen in zijn dubbelkwartet bijvoorbeeld, gaat nu veel makkelijker. “Ik voel nog steeds verbetering.

Dat ik een openbare functie heb, was een goede stok achter de deur. Ik ben wethouder in de gemeente Súdwest-Fryslân. Dus toen ik me in 2015 opgaf voor Stoptober, wist bij wijze van spreken heel Friesland dat. Ik schreef er ook over in mijn column in de krant. Ik kon het voor mezelf echt niet maken om betrapt te worden met een sigaret.

Roken was voor mij een rustmoment, maar gek genoeg heb ik juist nu meer rust.

Overtuigd zijn

Ik heb een jaar of veertig gerookt, maar mijn stoppogingen zijn op één hand te tellen. Het lukte niet. Waarom? Zeg het maar. Het is een verslaving. Zonder dat ik het wil, denk ik aan een sigaret. Wil je stoppen met roken, dan moet je er echt van overtuigd zijn. Ik moet eerlijk bekennen dat ik tijdens Stoptober best mijn moeilijke momenten heb gehad. Ik ben de afgelopen jaren twee keer de fout ingegaan.

Gewoonte doorbreken

In mijn werk vergader ik veel. Dan steek je in de pauze snel een sigaret op en heb je het over dingen. Toen ik stopte, was dat lastig. In het begin wilde ik automatisch mee naar buiten lopen en dan dacht ik: o ja, ik ben gestopt, laat ik dat maar niet doen.

Groepsdruk

Nu kan ik gewoon bij mensen staan die roken. Ik voel best nog wel eens de neiging om een sigaret te vragen. Je blijft verslaafd, die behoefte is niet zomaar verdwenen. Maar dan denk ik: ben je nou helemaal gek geworden!

Resetten

“Mijn leven is absoluut niet minder gezellig geworden, maar wel anders. Ik moest mezelf even resetten. Alternatieven bedenken. Ik zorg dat mijn handen wat te doen hebben, ik denk dat ik veel met pennen speel. Roken was voor mij een rustmoment, maar gek genoeg heb ik juist nu meer rust. Nu hoef ik niet meer steeds die drang te volgen om naar buiten te gaan, omdat ik weer zo nodig een peuk op moet steken.”

Mijn stoptip

“Vertel zoveel mogelijk mensen dat u niet meer wilt roken en vraag hen om u te helpen. Dat was voor mij erg belangrijk. Als u toch een sigaret wilt opsteken, is er altijd wel iemand die u erop aanspreekt. Zonder mijn omgeving had ik het niet gered.”

Meer weten over stoppen met roken? Bekijk hier de informatie over vergoedingen bij stoppen met roken.

Gerelateerde artikelen

Lees het verhaal van Karin

Stoppen met roken met Karin

Karin gaat stoppen met roken in oktober. Een hele uitdaging voor deze gezelligheidsroker.
Lees het verhaal van Henk

Longarts Henk

Wat doet roken met het lichaam en hoe kun je stoppen? Longarts Henk Los legt het uit.
Bekijk de documentaire Hartveilig

Documentaire Hartveilig

De documentaire Hartveilig vertelt het verhaal van Herman, geliefde Gerda en burgerhulpverlener Lykele.
Independer score 8.1 klantwaardering op Independer
8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekering
607.300 klanten gingen u voor