Doorgaan naar hoofdinhoud

Jerrel krijgt Leeuwarden in beweging

Jerrel krijgt Leeuwarden in beweging

 

Hoe gaat het met de Winnaar van Het beste idee van Friesland?

“Rennen, Salma, rennen!” Jerrel Ramdats stem klinkt fanatiek over het speelveldje van het Doctor Zamenhofpark in Leeuwarden. Salma bereikt de laatste hoepel in het gras, waardoor de groep weer een punt heeft. “Woehoe!”, joelen zes dames, terwijl ze elkaar en Jerrel een high five geven.

Jerrel won vorig jaar met zijn project ‘058SamenSterk’ de wedstrijd Het beste idee van Friesland, die De Friesland uitschreef. Doel van dit project? Mede-Leeuwarders gezonder maken. En dan met name in ‘aandachtswijken’. Jerrel: “Ik vind ‘aandachtswijken’ een naar woord. Ik noem het liever de mooiste wijken van Leeuwarden.

Programma uitbreiden

Jerrel kreeg met het winnen van Het beste idee van Friesland € 7500 in handen, om daarmee zijn plannen verder te kunnen realiseren. Hoe is het na het winnen van deze prijs gegaan? Jerrel: “Ik heb het aanbod in bewegen met plezier kunnen uitbreiden met een diëtist en zelfverdediging. Ik was zelf ook al veel met voeding bezig met de groep, maar dat kan ik nu uit handen geven. Verder kon ik een sportieve recreatie-opleiding betalen voor vier mensen, die nu ook stage lopen bij mij en die ik straks zelfstandig kan inzetten.”

Winnen opent deuren

Door het winnen van Het beste idee van Friesland, gingen veel deuren open voor Jerrel. “Mensen kijken nu naar mij en zeggen: wow! Terwijl mijn plannen eerst vaak niet gezien werden. Veel wethouders en raadsleden feliciteerden me en kwamen kijken, waardoor mijn doelgroep ook steeds meer in beeld kwam bij de gemeente. Raadslid Dirk Visser gaf me een tip voor een subsidie, hij vond dat ik daar recht op had. Daar heb ik een plan voor gemaakt, waardoor ik drie maanden geleden via de gemeente een subsidie kreeg toegekend.”

Uitbreiden naar meer wijken

Om nog meer fondsen aan te kunnen schrijven, heeft Jerrel inmiddels ook een stichting opgericht. “Dan kan ik nog meer dingen voor elkaar krijgen, want voor mijn doelgroep is vaak weinig budget. Mijn plannen? Ik wil bijvoorbeeld graag gaan uitbreiden, naar andere wijken in Leeuwarden. Verder heb ik mijn deelnemers gevraagd wat ze leuk zouden vinden om in het programma op te nemen. Zumba leek ze heel leuk. Daarom komen er na de zomer elke week Zumba-lessen bij 058SamenSterk.”

Samenwerken met veel partijen

Jerrel is ook in gesprek met organisaties als JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) en NL Vitaal, om het bewegen op jongere leeftijd te stimuleren. Maar het blijft niet alleen bij bewegen bij Jerrel. Binnen 058SamenSterk gaat hij ook samenwerken met partijen als Stichting Lezen & Schrijven, logopedisten en de GGD, om ook hun taalvaardigheden te verbeteren en hun kennis op het gebied van hormonen bij te spijkeren. Daarnaast onderzoekt het Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) wat het effect van zijn traject op mensen is. “Dan sta ik ook weer sterker als ik fondsen mag krijgen”, legt Jerrel uit.

Jerrel als toegangspoort

Veel partijen willen wel ‘iets’ met Jerrel. Ze zien Jerrel als toegangspoort tot een lastig te bereiken doelgroep. Jerrel weet namelijk als ervaringsdeskundige deze groep te motiveren om gezonder te leven. Hij krijgt ze niet alleen in beweging, maar haalt ze ook uit hun vertrouwde omgeving, door naar plekken te gaan waar ze anders niet zouden komen. “Het liefst heb ik een 058SamenSterk-busje en ga ik met ze naar de markt of naar de Groene Ster. Om daar de hele ochtend te wandelen. Sommige mensen wonen hier al jaren, maar weten niet dat deze plekken bestaan. Ik wil ze graag laten zien hoe mooi Friesland is.”

 

Rosanne-klein Heeft u een vraag?

560.000 klanten

568.000 klanten

De Friesland heeft 568.000 klanten.


Klanten geven een 8.3

Een 8.1 voor Klantcontacten

Klanten geven een 8.1 in de KlantenMonitor Zorgverzekeringen.