Doorgaan naar hoofdinhoud

Wopke en Feikje wandelen elke dag.

Zo lang mogelijk fit blijven

‘Iedere dag lopen mijn man Wopke (76) en ik (Feikje, 72) minimaal 2 uren. Weer of geen weer. We lopen altijd samen, al jaren. We zijn ooit begonnen op advies van de huisarts na een burn-out van mijn man. Die zei: ‘’Ga wandelen, daar kan geen medicijn tegenop.’’

Het is een heerlijke manier om samen actief te zijn, zaken te bespreken, tegenslagen te verwerken of gewoon te genieten. Nadat we allebei met de vut zijn gegaan, zijn we er echt intensief mee begonnen. We wandelen veel in de regio, zo doen we in de winter mee aan tochten van de FLAL (Friese Lange Afstand Lopen). Maar we hebben ook de Heuvelland4daagse gelopen in Zuid-Limburg en natuurlijk al 11 keer de Vierdaagse van Nijmegen.’

Natuur is gezond

‘De natuur heeft een rustgevende werking, maar geeft ons tegelijkertijd energie. Als je buiten bent wordt aan de ene kant je bloeddruk verlaagd en aan de andere kant verhoogt je concentratie.’ Zegt Agnes van den Berg, omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Dat zorgverzekeraars al een tijd mensen proberen te stimuleren naar buiten te gaan is dus niet voor niets. Agnes deed in 2012, in opdracht van De Friesland Zorgverzekeraar, een steekproef onder Nederlanders. Tachtig proces van de ondervraagden had het gevoel dat groen en natuur een positieve werking hebben op de gezondheid. En ze hebben gelijk: wandelen verbetert niet alleen onze conditie, ook van natuurbeleving op zich worden we gelukkiger.

Wopke en Feikje zijn verzekerd bij De Friesland Zorgverzekeraar en gaven zich vorig jaar op om met hun foto en persoonlijke verhaal model te staan voor de campagne Jij en De Friesland.

Delen:

Wopke en Feikje wandelen om zo lang mogelijk fit te blijven. En jij?

Gerelateerde content