Doorgaan naar hoofdinhoud
Oranje bankje

Het eigen risico van 2018

BLIJFT € 385,-

 

De hoogte van het eigen risico is ook op Prinsjesdag bekendgemaakt. Deze wordt ieder jaar door de overheid vastgesteld. Wat is het eigen risico precies, wanneer moet u dit betalen en wat is het verschil met een eigen bijdrage? Wij geven antwoord op al deze vragen.

Wat is het eigen risico?

Het eigen risico is het bedrag dat u eerst zelf moet betalen voor zorg uit de basisverzekering. Dit bedrag is voor iedere Nederlander gelijk. Kinderen onder de 18 jaar betalen geen eigen risico. Voor 2018 blijft het eigen risico op € 385,-.

 

Wat is dan een eigen bijdrage?

Een eigen bijdrage en het eigen risico zijn twee verschillende dingen. Stel, u heeft een hoortoestel nodig. De kosten hiervan worden voor 75% vergoed uit uw basisverzekering. Het eigen risico wordt hierbij aangesproken. De overige 25% van de kosten wordt niet vergoed en betaalt u zelf bij. Dit is een eigen bijdrage, een bedrag dat niet wordt vergoed en dat u zelf moet bijbetalen.

Wanneer moet ik eigen risico betalen?

Het eigen risico wordt aangesproken wanneer er zorg uit de basisverzekering wordt gebruikt. Gaat u naar het ziekenhuis? Moet u met de ambulance mee of gebruikt u geneesmiddelen? Al deze kosten tellen mee voor uw eigen risico. 
Hoe zit het met de aanvullende verzekering? Vergoedingen uit uw aanvullende (tand)verzekering voor bijvoorbeeld fysiotherapie, een bril of de vergoeding voor alternatieve geneeswijzen vallen nooit onder het eigen risico.

Zijn er ook uitzonderingen?

Ja, die zijn er zeker, uitzonderingen bevestigen immers de regel. Een bezoek aan de huisarts is één van de belangrijksten. Hier kunt u gewoon naartoe zonder een extra rekening te verwachten. 
Neemt de huisarts bloed, urine of weefsel bij u af dat onderzocht moet worden? Dan betaalt u voor dit onderzoek wél uw eigen risico. De huisarts kruipt namelijk niet zelf achter de microscoop maar schakelt daarvoor een extern laboratorium in. Schrijft de huisarts u geneesmiddelen voor? Of verwijst de huisarts u door naar een medisch specialist in het ziekenhuis? Ook dan wordt het eigen risico aangesproken. 
Bekijk de uitzonderingen.

Rekenvoorbeeld

In 2018 is het wettelijk eigen risico vastgesteld op € 385,-. Stel, u heeft voor € 50,- aan medicijnen gebruikt, deze kosten zijn terug te vinden op de eigen risico specificatie die u van ons ontvangt. Er blijft voor de rest van het jaar nog € 385,- minus € 50,- = € 335,- over van uw eigen risico.

Later in het jaar wordt u behandeld in het ziekenhuis, wederom ontvangt u een eigen risico specificatie van ons met daarop de zorgkosten van € 800,- vermeld. U betaalt alleen het overgebleven eigen risico van € 335,- wij betalen de rest. Tenzij u gekozen heeft voor een vrijwillig eigen risico bovenop uw wettelijke eigen risico.

Benieuwd naar de status van uw eigen risico? Download onze app voor Android en iOS.

Kan ik het eigen risico gespreid betalen?

Eerlijk is eerlijk, het eigen risico is best een hoog bedrag, zeker wanneer u dit in één keer moet betalen. Dat snappen wij. Wij bieden daarom twee varianten aan voor het gespreid betalen van het eigen risico. 
Verwacht u uw eigen risico volledig op te maken in 2018? Kies dan voor het vooraf gespreid betalen in tien termijnen van € 38,50. Dit bedrag wordt dan vanaf maart tot en met december iedere maand automatisch van uw rekening afgeschreven. Hier heeft u geen omkijken meer naar. Blijkt achteraf dat u het eigen risico toch niet volledig heeft verbruikt? Dan krijgt u het teveel betaalde bedrag rond mei 2019 van ons retour. 
Liever wachten met betalen totdat u daadwerkelijk zorg heeft gebruikt? Kies dan voor het achteraf gespreid betalen van het eigen risico. Deze regeling gaat lopen wanneer u een eigen risicorekening heeft ontvangen. U betaalt dan in termijnen van maximaal € 77,- per maand. 

Volgend jaar meedoen met één van deze regelingen? Dat geeft u gemakkelijk door via Mijn De Friesland. Ontvangt u voor dit jaar nog een hoge eigen risico rekening die u liever niet in één keer betaalt? Neem contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

De hoogte van het eigen risico is ook op Prinsjesdag bekendgemaakt. Deze wordt ieder jaar door de overheid vastgesteld.

Delen:

Gerelateerde content

560.000 klanten

568.000 klanten

De Friesland heeft 568.000 klanten.


Klanten geven een 8.3

Een 8.3 voor Klantcontacten

Klanten geven een 8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekeringen.