Doorgaan naar hoofdinhoud

Wijzigingen basisverzekering 2018

In 2018 blijft het eigen risico gelijk en wijzigen er drie vergoedingen in de basisverzekering. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.

Eigen risico blijft gelijk

In 2018 wordt het eigen risico niet verhoogd en blijft € 385,- per jaar voor iedereen vanaf 18 jaar. Het eigen risico wordt ieder jaar door de overheid vastgesteld en is voor elke Nederlander gelijk.

Wijziging 1: oefentherapie bij artrose

Mensen met artrose in de heup- en kniegewrichten krijgen de eerste 12 behandelingen oefentherapie vergoed, gedurende een periode van maximaal 12 maanden. Deze zorg wordt vergoed uit de basisverzekering en valt onder het wettelijk eigen risico.

Wijziging 2: ziekenvervoer bij immuuntherapie

Kankerpatiënten die immuuntherapie ondergaan krijgen het vervoer van en naar het ziekenhuis vergoed. Voor patiënten die oncologische behandelingen met chemotherapie of radiotherapie ondergaan was dit al het geval. Deze zorg valt onder het eigen risico. Belangrijk is wel dat u voorafgaand aan de behandeling een aanvraag bij De Friesland indient.

Wijziging 3: verzorging voor kinderen tot 18 jaar

Verzorging die samenhangt met de geneeskundige zorg die een kind nodig heeft, wordt vergoed uit de basisverzekering. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hulp bij het wassen en het innemen van medicijnen. Deze zorg viel eerst onder de Jeugdwet, maar wordt per 1 januari 2018 onderdeel van de Zorgverzekeringswet. Verzorging voor volwassenen werd al uit de basisverzekering vergoed. Voor kinderen onder de 18 jaar geldt géén eigen risico.


Heeft u een vraag?

560.000 klanten

De Friesland heeft 560.000 klanten.


Een 8.3 voor Klantcontacten

Klanten geven een 8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekeringen.


Altijd het juiste antwoord

Beoordeeld door de Nederlandse Zorgautoriteit.