Doorgaan naar hoofdinhoud

Vrijwillig eigen risico

Bespaar op uw zorgpremie door uw eigen risico vrijwillig te verhogen. Hoe hoger uw vrijwillig eigen risico, hoe hoger de korting op uw maandelijkse premie.

Minder premie per maand, meer eigen risico 

U kunt uw vrijwillig eigen risico verhogen naar maximaal € 500,- per jaar. Uw maandelijkse premie is dan lager. In 2019 heeft u dan in totaal een eigen risico van € 885,- (€ 385,- verplicht eigen risico + € 500,- vrijwillig eigen risico). De Friesland biedt de hoogste premiekorting van alle zorgverzekeraars. Bekijk in het overzicht wat u maandelijks kunt besparen. 

Kortingen in 2019

Uw vrijwillig eigen risico Uw premiekorting per maand
€ 100,- € 4,25 korting per maand
€ 200,- € 8,25 korting per maand
€ 300,- € 12,00 korting per maand
€ 400,- € 16,50 korting per maand
€ 500,- € 22,00 korting per maand

Beslisboom keuze vrijwillig eigen risico

Weet u niet zeker of een extra vrijwillig eigen risico iets voor u is? Met de beslisboom bepaalt u zelf of een extra vrijwillig eigen risico iets voor u is.

Beslisboom keuze vrijwillig eigen risico

Gespreid betalen vrijwillig eigen risico

Het vrijwillig eigen risico kunt u ook gespreid betalen. Hierdoor hoeft u niet in één keer een hoge nota te betalen, maar betaalt u het bedrag in termijnen. Het vrijwillig eigen risico kunt u alleen achteraf gespreid betalen, nadat de kosten gemaakt zijn en u de eigen risico specificatie of nota heeft ontvangen.

U kunt zelf de hoogte van uw termijnen bepalen. Vanaf 1 december 2018 kunt u uw keuze doorgeven via Mijn De Friesland. U kunt de regeling naast het verplicht en vrijwillig eigen risico, ook inzetten voor een eventuele eigen bijdrage die wij in rekening brengen.

Verplicht eigen risico

Het verplicht eigen risico is een bedrag dat u zelf moet betalen als u gebruikmaakt van zorg uit de basisverzekering. Iedereen van 18 jaar en ouder heeft een verplicht eigen risico. Voor 2019 is het verplicht eigen risico vastgesteld op € 385,- per verzekerde. De eerste € 385.- aan zorgkosten moet u dus zelf betalen. Dit bedrag is bij elke zorgverzekeraar gelijk, omdat dit door de overheid is vastgesteld. 
U kunt bij De Friesland uw verplicht eigen risico gespreid betalen.

 

Rosanne-klein Heeft u een vraag?

560.000 klanten

568.000 klanten

De Friesland heeft 568.000 klanten.


Klanten geven een 8.3

Een 8.3 voor Klantcontacten

Klanten geven een 8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekeringen.