Doorgaan naar hoofdinhoud

Declareren

In 95% van de gevallen ontvangt u geen rekening omdat de zorgverleners hun nota’s rechtstreeks bij ons indienen. Als u wel een rekening (voor uw gezin) krijgt kunt u deze online, via De Friesland App, persoonlijk of per post bij ons declareren. Binnen 10 werkdagen staat het verschuldigde bedrag op uw rekening. U maakt zelf het bedrag van de nota over aan de zorgverlener.

Toch een rekening ontvangen?

U kunt op de volgende manieren een nota bij ons declareren:

 • Uw nota via Mijn De Friesland online naar ons versturen
 • Altijd en overal declareren via de De Friesland App
  apple.png
  google.png
  windows.png
 • Uw originele nota inleveren bij één van onze servicepunten of de nota opsturen naar:
  De Friesland Zorgverzekeraar, Postbus 270, 8901 BB Leeuwarden.
  Noteer het verzekerdennummer op de nota.

Uitbetaling vergoeding

Uw vergoeding wordt binnen tien werkdagen uitbetaald.

Medische kosten buitenland declareren

Heeft u een declaratie voor medische kosten in het buitenland? Vul dan altijd het declaratieformulier medische kosten buitenland in.

Vervoerskosten declareren

Maakt u vervoerskosten als gevolg van uw ziekte of invaliditeit? In sommige gevallen komt u dan in aanmerking voor vergoeding van deze kosten. Als u het aanvraagformulier invult, krijgt u een aantal vragen waaruit blijkt of u hiervoor in aanmerking komt. Lees meer over declareren vervoerskosten.

U heeft al een aanvraagformulier ingediend en toestemming van ons ontvangen? U kunt uw reiskosten met het declaratieformulier vergoeding van reiskosten* bij ons declareren.

*LET OP: In Chrome kunt u problemen ondervinden met het invullen en opslaan van invulbare PDF-formulieren als de PDF-documenten standaard met de Chrome PDF viewer worden geopend. Deze viewer heeft minder mogelijkheden. U kunt deze viewer uitschakelen door in de adresbalk van Chrome, chrome://plugins in te geven. Vervolgens krijgt u een lijstje met de plugins in Chrome en schakelt u de Chrome PDF viewer uit. Na deze uitschakeling worden PDF-documenten en PDF-formulieren automatisch met Adobe Acrobat Reader geopend. Ook kunt u er voor kiezen het pdf-formulier direct (lokaal) op te slaan, door er met de rechter muis knop op te klikken en te kiezen voor "Link opslaan als...".

Declareren kosten bij peritoneaal dialyseren

Heeft u voor peritoneaal dialyse bijkomende kosten? Met het Declaratieformulier bijkomende kosten in verband met peritoneaal dialyse kunt u deze bij ons indienen.

Oude nota gevonden?

Uw nota kunt u indienen tot drie jaar na afloop van het kalenderjaar waarin de behandeling heeft plaatsgevonden.

Voorbeeld
U heeft nog een nota liggen van een behandeling in 2016. Deze nota kunt u tot 1 januari 2020 indienen.

Heeft u een vraag?

600.000 klanten

De Friesland heeft 600.000 klanten.


Een 8.3 voor Klantcontacten

Klanten geven een 8.3 in de KlantenMonitor Zorgverzekeringen.


Altijd het juiste antwoord

Beoordeeld door de Nederlandse Zorgautoriteit.